Dit is design? : 20 objecten die je moet begrijpen - Junte, Jeroen (Terra Lannoo, 2013)
Alledaagse gebruiksvoorwerpen zijn steeds vaker een artistiek statement. Design is hot. In huis, op straat, in de winkel, in de media en inmiddels ook in moderne musea en galeries. Ontwerpers zijn niet langer dienaars van de industrie, maar scheppers, of zelfs kunstenaars. Met name de laatste tien jaar heeft design zich gemanifesteerd als een vermenging van kunst, ambacht en massaproductie. In 'Dit is Design?' presenteert Jeroen Junte twintig iconische objecten van zowel Nederlandse als internationale ontwerpers, die iedere liefhebber zou moeten kennen en begrijpen. Zijn vlot geschreven essays en interviews en de veelheid aan prachtig beeldmateriaal geven je een overzicht van de laatste state of the art. Design gaat niet meer alleen over gebruiksvoorwerpen. Het is ook een barometer die peilt wat de wensen en verlangens van de samenleving zijn. Door in een stoel of een vaas meer te zien dan een object, door er een verhaal bij te vertellen is vormgeving, zoals Jeroen Junte in zijn inleiding van dit boek schrijft, toegetreden tot de 'high culture'. Aan de hand van twintig objecten en de makers daarvan worden de verhalen over wat de functie van ontwerpen is verteld. Pieke Bergmans bijvoorbeeld vertelt over de relatie tussen haar lampen en het dadaïsme en surrealisme. De lampen in deze ontwerpen lijken als lava uit hun armatuur te komen. Maarten Baas probeert in zijn klokken het verstrijken van de tijd uit te beelden, in plaats van een tijdstip, en in de vazen van Studio Glithero wordt een langgerekte saxsolo van Charlie Parker verbeeld. Opvallend aan deze ontwerpen is dat nostalgie en droomwereld heel goed te combineren zijn in ultramodern ontwerp. Met woordenlijst en register.
Nederlands
boek
Keywords: Eigen Tijd