Dutch Design Yearbook/ Jaarboek 2013. - Achten, Antoine; de Rijk, Timo; van Kooij, Barbera; Oosterling, Henk; Tromp, Nynke; Alferink, Joost; van der Markt, Hans; van Mensvoort, Koert (Rotterdam : NAi Publishers, 2013)
'Dutch Design. Jaarboek 2013' is het 5de jaarboek in de rij en biedt een aantrekkelijk vormgegeven overzicht van ruim 60 van de beste ontwerpen op het gebied van ruimtelijke vormgeving, productvormgeving, mode en grafische vormgeving die in Nederland in 2012-2013 zijn gerealiseerd.En vanaf dit jaar ook concepten en ideeën voor de toekomst: welke ontwerpen veranderen in de toekomst onze omgeving? Veel design wordt gebruikt voor promotie. Dutch Design Jaarboek 2013 probeert te midden van al die goede bedoelingen vóór alles een onafhankelijke positie in te nemen.Het boek biedt een overzicht van het Nederlandse designjaar in de categorieën Interieur en publieke ruimte, Communicatie, Product, Future Concepts.^
Daarnaast presenteert het boek een weergave van een representatieve groep evenementen en debatten die het designjaar gekleurd hebben door een opmerkelijke discussie of het agenderen van een belangrijk inhoudelijk onderwerp.Daarnaast zijn drie beschouwende, kritische, essays in het boek opgenomen.^
De essays belichten belangrijke actuele thema’s:'Wie denk je wel dat je bent?' Een gesprek over social design - Henk Oosterling, Nynke TrompDe sociale implicaties van het ontwerpen en de persoonlijke verantwoordelijkheid van de ontwerper waren centrale onderwerpen in een gesprek dat filosoof Henk Oosterling en social designer-onderzoeker Nynke Tromp voor dit Jaarboek met elkaar hadden.'Innovatieve nostalgie' – Koert van MensvoortKoert Van Mensvoort schetst een tweedeling in de ontwerperswereld, waarbij de zelfbenoemde avant-garde zich nostalgisch afkeert van de mogelijkheden van de techniek en de groep die techniek-verliefd is en de problemen bij de toepassing van hightech juist onderschat. In beide gevallen speelt de verantwoordelijkheid van de ontwerper voor het ontworpen product een centrale rol.'Moet dat wel, design in het museum?' – Timo de RijkIn dit veranderende ontwerplandschap lijken de traditionele instituten de boot te missen.^
De musea hadden in 2013 alle kans om met een schone lei te beginnen. Timo de Rijk bekeek diverse tentoonstellingen en presentaties en constateerde dat design het voor het eerst zelfs tot blockbuster had geschopt, dat design in staat was grote bestaande collecties te profileren, en dat daarmee de mogelijkheden voor design in deze musea groter zijn dan ooit.De hoofdredacteur Timo de Rijk is hoogleraar Design, Culture & Society aan de TU Delft en Universiteit Leiden. Hij was hoofdredacteur van Morf en was, samen met Aad Krol, samensteller van het Jaarboek Nederlandse vormgeving 2003/04 en 2005 en is sinds 2009 betrokken bij het Dutch Design Jaarboek.
Adlib record nr. 530010482
Nederlands
Engels
boek
Keywords: Dutch Design; 2012 - 2013; Nederland