Jules Wabbes Furniture Designer - Ferran-Wabbes, Marie; Persijn, Jurgen; Strauven, Iwan (Brussel : Bozarbooks A+ Editions, 2012)
Op 17 oktober 2012 ging in het Paleis voor Schone Kunsten een unieke expo van start, die zo‘n 60 meubelstukken van Belgisch ontwerper Jules Wabbes tentoonstelde. Het is de eerste keer dat er zoveel modellen, prototypes en ontwerpen van zijn origineel werk samen te zien zijn, met een belangrijk aandeel nooit getoonde stukken uit zijn eigen woning. De Mad Men-era komt tot leven in deze hommage aan authentiek Belgisch design.Jules Wabbes (1919-1974) is een van de belangrijkste Belgische meubelontwerpers uit de naoorlogse periode. Hij staat voornamelijk bekend voor zijn bureaumeubilair waarmee hij de kantoren van Glaverbel, Royal Belge en Foncolin inrichtte, maar hij maakte ook lampen, schoolmeubilair, en volledige privé-interieurs. Zijn werk is duurzaam en ingetogen en wordt gekenmerkt door een sensueel materiaalgebruik. Wabbes verdoezelde de verbindingen van zijn meubels niet, maar toonde ze net. Zijn oeuvre ontwikkelt een eigen lijn en idioom dat wars is van het speelse en het swingende van vele anderemeubelontwerpen uit de jaren '50 en '60. De tentoonstelling bracht voor het eerst een volledig overzicht van zijn werk alsmeubeldesigner. Van de vroegste modellen zoals de tabouret voor Anna David-Marber (1953) tot het meubilair dat hij voor de studentenhuisvesting in Louvain-la-Neuve ontwierp (begin jaren ‘70). Speciale aandacht gaat naar het Foncolingebouw (1955-57), waarin Wabbes‘ ingeniositeit ten volle tot zijn recht kwam en naar zijn opeenvolgende deelnames aande Triënnales van Milaan van 1957 en 1960. Naast originele tekeningen en foto’s, omvatte de tentoonstelling vooral unieke meubelstukken, waaronder verschillende prototypes die in primeur aan het publiek worden voorgesteld. Een heel aantal stukken verlaten voor het eerst Wabbes’ woning in Waals-Brabant, waar zijn vrouw nog steeds woont. Het is ook de eerste keer dat er zoveel originele meubelstukken van Wabbes samen getoond worden.
Adlib record nr. 530010487
Engels
boek
Keywords: Wabbes, Jules; België