Het Nederlands Architectuurinstituut - Duivesteijn, Adri; Coenen, Jo; Brouwers, Ruud; Het Nederlands Architectuurinstituut, Rotterdam (Rotterdam : NAi Uitgevers, 1993)
Onderwerp van deze publicatie is het gebouw van het Nederlands Architectuurinstituut, ontworpen door de architect Jo Coenen, dat in 1993 is geopend. Deze tweede druk is een geactualiseerde versie van de uitgave uit 1993. In het fotoessay van Jannes Linders zijn de nodige opnames vervangen door nieuwe foto's van zijn hand, die de huidige situatie weergeven. Samen met plattegronden en doorsnedes wordt zo een compleet beeld van het gebouw geboden. Kristin Feireiss opent met een tekst over haar visie op beleid en gebouw. Mariet Willinge schetst de geschiedenis van de belangrijke en omvangrijke collectie. Het 'SchoolAtelier' en de semipermanente opstelling komen kort aan bod. Jo Coenen beschrijft de achtergronden en inspiratiebronnen van zijn ontwerp voor het NAi. Ruud Brouwers tot slot belicht de geschiedenis van het NAi; vanaf het samengaan van het Nederlands Documentatiecentrum voor de Bouwkunst, de Stichting Wonen en de Stichting Architectuur Museum. Ook beschrijft hij de meervoudige opdracht en het winnende ontwerp van Jo Coenen. Dit boek biedt niet alleen een beeld van het gebouw, het NAi en de ontstaansgeschiedenis, maar ook van de activiteiten die zich in het NAi afspelen.
Nederlands
boek