Tussen beleving en verbeelding : de stad in de negentiende-eeuwse literatuur - Bertels, Inge; Furnée, Jan Hein; Sintobin, Tom; Vandevoorde, Tom; van de Schoor, Rob (Leuven : Universitaire Pers Leuven, 2013)
Onderzoek naar de complexe negentiende-eeuwse stadsbeleving. Negentiende-eeuwers hadden het niet bepaald gemakkelijk om hun eigen steden te begrijpen. Hoe kon het ook anders: industrialisering, technologische vooruitgang en verhoogde mobiliteit veranderden de toenmalige leefruimte in een onwaarschijnlijk tempo. Dat bracht bruuske perspectiefwijzigingen teweeg en steeds veranderende belevingen van de ruimte die op hun beurt weer tot tal van uitdagingen, maar ook spanningen en paradoxen leidden. Werd de stad de ene keer met vrijheid, rijkdom, spektakel en artistieke inspiratie geassocieerd, de andere keer merkte men slechts de ongezondheid, de eenzaamheid, de zedeloosheid en de herrie ervan op. In dit boek gaan historici en literatuurwetenschappers op zoek naar deze complexe beleving van de stedelijke ruimte in de negentiende eeuw. Door zowel het gedrag als de teksten van eigentijdse literatoren centraal te stellen biedt deze publicatie nieuwe inzichten in de negentiende-eeuwse spektakel- en amusementscultuur, in de relatie tussen stad en natuur en de omgang met stedelijk erfgoed.
Bibliografische referenties
boek
Keywords: Baekelmans, Lode; Carelsen, Geertruida; Nizet, Henri; Ryswyck, Theodoor Van