Ziek. Tussen lichaam en geest - Museum Dr. Guislain Gent; STAM Gent; Allegaert, Patrick; Defoort, Hendrik, 1972-; Deneckere, Gita, 1964- (Tielt : Lannoo, 2007)
Waarom is iemand ziek? Wat is de oorzaak van hoofdpijn, depressie of alcoholisme? Heeft de aandoening een lichamelijke of een geestelijke oorsprong? Of wordt de oorzaak ergens anders gezocht: een boze geest, een emotieloze opvoeding of liederlijk gedrag? Het tijdperk waarin men leeft, bepaalt heel sterk hoe men naar ziekten kijkt. Het boek Ziek. Tussen lichaam en geest naar het gelijknamige kunsten- en erfgoedproject op de Bijlokesite en naar de tentoonstelling in het Museum Dr. Guislain, brengt de zoektocht naar de fenomenen lichaam en geest. In 17 toegankelijke bijdragen lichten internationale specialisten uit België, Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en Amerika, de zoektocht naar de oorzaak van ziekten en de lichaam? geestverhouding toe. De verschillende auteurs tonen vooral de relativiteit van de kennis ter zake. De thema?s worden interdisciplinair bekeken door kunsthistorici, filosofen, etnologen, psychiaters, psychologen, muziekwetenschappers, historici, geneesheren en fictieauteurs. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met voorwerpen uit meer dan veertig collecties uit binnen- en buitenland.
Met samenvatting in het Frans
boek
Keywords: Medicine, Psychosomatic; Boek