Wetenschap als roeping : een geschiedenis van de Leuvense faculteit voor wetenschappen - Vanpaemel, Geert, 1955- (Leuven : Lipsius, 2017)
Van katholieke propaganda en maatschappelijk belang tot wetenschappelijk onderzoek. 0Horen de natuurwetenschappen thuis aan een universiteit? Van bij haar oprichting in 1817 heeft de Leuvense faculteit voor wetenschappen moeten strijden om haar bestaan te rechtvaardigen. Daarbij moest ze steeds opnieuw het juiste evenwicht vinden tussen katholieke propaganda, maatschappelijk nut en zuivere wetenschap. Pas op het einde van de negentiende eeuw slaagde ze erin het roer in eigen handen te nemen. Wetenschappelijk onderzoek werd voortaan de norm. Sindsdien staat de faculteit vooraan in de verwetenschappelijking van de universiteit. Dit boek vertelt het verhaal van de Leuvense faculteit voor wetenschappen en haar steeds wisselende relatie tot universiteit en maatschappij.
boek