Zachte stad : Densiteit, diversiteit en nabijheid in het leven van alledag. - Sim, David; Gehl, Jan 1936- (Brugge : Vanden Boele, 2022)
In deze Nederlandstalige uitgave van het reeds in 20 talen verschenen handboek Soft City staan comfort, veiligheid en nabijheid centraal. De zachte stad is een stad waar densiteit een menselijke schaal heeft. Het is een stad die zich kan aanpassen aan onze veranderende behoeften, die interactie tussen mensen mogelijk maakt en het gemeenschapsleven een boost geeft. De zachte stad biedt een genezend antwoord op wat in onze moderne steden misgelopen is, zoals uit elkaar gehaalde functies en een moeilijk woon-werk verkeer waar je een auto voor nodig hebt. Ze brengt alles terug met elkaar in verbinding, als puzzelstukje die eindelijk weer een juiste plaats krijgen. Jan Gehl: ‘Zachte stad is een belangrijke nieuwe aanwinst in de groeiende bibliotheek over mensvriendelijke architectuur en stadsplanning. (..) Architectuur en stadsplanning mogen dringend wat zachter worden. Dit boek is een goede eerste stap in die richting.’ David Sim is een gewaardeerd denker over stedelijke leefbaarheid en duurzame planning. Hij was een belangrijke kracht in het succes van het bureau van Gehl en is inmiddels betrokken bij vele masterplannen en scenariostudies voor steden over de hele wereld. In 2021 werd hij erelid van de prestigieuze Schotse Royl Incorporation of Architects.
boek
Keywords: 711.4(C) -- Stedenbouw. Ruimtelijke ordening ; vormgeving en analyse van de stad