Pleurants. : Albasten treurfiguren voor het grafmonument van Jan van Berry (1340-1416). - Reeves, Matthew (Lichtervelde : Hannibal, 2022)
Middeleeuwse sculpturen zijn notoir moeilijk te bestuderen. Al te vaak is hun oorspronkelijke context en functie door eeuwen van slijtage, veranderingen of verwaarlozing verloren gegaan. Hierdoor ontgaat hun esthetische impact, betekenis of symbolische complexiteit ons soms volledig en kunnen nuances er slechts met moeite uit worden afgeleid of gereconstrueerd. Gelukkig is dit niet het geval voor de twee prachtige pleurants ? of treurfiguren ? in de collectie van The Phoebus Foundation.00Deze Phoebus Focus neemt je mee op een queeste vol vragen en ontdekkingen: wie waren deze mannen, voor wie werden deze beelden gemaakt en waarom? Matthew Reeves vertelt het verhaal van een van Frankrijks rijkste prinsen, Jan van Berry, zijn intense liefde voor de kunst en de manieren waarop beeldhouwkunst gebruikt werd om te herdenken, tot gebed aan te sporen en politieke doeleinden te dienen.
boek