Raoul Servais : oorlogsherinneringen. - Servais, Raoul, 1928-2023; Trogh, Pieter, 1982-; Dubrulle, Jacques; Van Bogaert, Mark; Pauwels, Hilde; Tentoonstelling. Ieper. In Flanders Fields Museum (Brussel : Koning Boudewijnstichting, 2023)
Wie een oorlog meemaakt, is er voor altijd door getekend. Raoul Servais (Oostende, 1928), de internationaal bekroonde Belgische filmmaker en animator, maakte als jonge gast de Tweede Wereldoorlog mee. Hij ontsnapte een paar keer aan de dood. Daarnaast groeide hij via de verhalen van zijn moeder en zijn ooms op met herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog. Beide oorlogen bepaalden het leven van Servais. Ze maakten van hem een onverzettelijke pacifist en vormden een onuitputtelijke inspiratiebron voor zijn werk als filmmaker, animator en beeldend kunstenaar. Het In Flanders Fields Museum stelde met de kunstenaar en met Raoul Servais Collection een tentoonstelling samen die focust op het thema oorlog, zowel in zijn leven als in zijn werk. De expo bevat de projectie van de kortfilms Chromophobia (1965), Operation X-70 (1971), Tank (2015) en het recente Der Lange Kerl (2022), maar ook tekeningen, schilderijen en objecten uit de Servais-collecties. Servais' interpretatie van de thematiek oogt tijdloos en schaart zich zelfverzekerd bij het koor van stemmen tegen oorlog. Exhibition: In Flanders Fields Museum, Ieper, Belgium (01.02. - 31.05.2023).
01.02.2023 - 31.05.2023
boek