Reality Machines : Het alledaagse weerspiegeld in hedendaagse Nederlandse architectuur, fotografie en vormgeving - Vlassenrood, Linda (Rotterdam : NAi Uitgevers, 2003)
Arons en Gelauff architecten ; BAR ; Aziz ; van Bennekom, Jop ; Bey, Jurgen ; Blommers, Anuschka/Schumm, Niels ; Buxó, Thomas ; Diederix, Elspeth ; van Drimmelen, Saskia ; Experimental Jetset ; frantzen, Tom et al.
Provocerend, experimenteel, conceptueel, fris, droog, minimalistisch, brutaal en zelfs bot; zo werden de ontwerpen in de tentoonstelling Reality Machines vaak omschreven. Voor het eerst toonde het NAi het werk van jonge Nederlandse architecten, industrieel en grafisch ontwerpers, fotografen en modeontwerpers samen in één tentoonstelling. Zij lieten zien dat alles in ons dagelijks leven kunstmatig tot stand is gekomen. Wat ze bond was hun minimale, pragmatische en veelal ironische herinterpretatie van onze alledaagse werkelijkheid. Begrippen die in die periode steeds met de Nederlandse ontwerpcultuur werden geassocieerd. Alle ontwerpers werkten volgens een vergelijkbare conceptuele ontwerpmethode. Dit leidde tot een niet gangbaar gebruik van bestaande vormen, materialen en ordeningen. Zo ontstonden beelden en objecten die in alles zeer herkenbaar zijn, maar bij nader inzien op subtiele wijze van onze alledaagse werkelijkheid afwijken en de vraag opriepen: waar ligt de grens tussen echt en onecht? (provided by publisher)
Reality Machines. Het alledaagse weerspiegeld in hedendaagse Nederlandse architectuur, fotografie en vormgeving, het Nederlandse Architectuurinstituut, Rotterdam, van 7 februari tot 21 april 2003
Gift Flanders DC
boek