Revue de l'art chrétien : recueil mensuel d'archéologie religieuse - Corblet, Jules; Helbig, Jules; Aubert, Marcel (Paris Lille : Librairie A. Pringuet Desclée, De Brouwer et Cie, 1857)
In 1857 stichtte de Franse priester Louis Corblet (1819-1886) het tijdschrift Revue de l'art chrétien. Als hij in 1882 zijn ontslag indient, neemt de Brugse afdeling van de Vlaamse Gilde van Sint-Thomas en Sint-Lucas het Franse tijdschrift over, onder invloed van Jean-Baptiste Bethune (1821-1894), de grote propagandist van de neogotiek. De gilde wilde zo de Sint-Lucasneogotiek verspreiden en voet aan wal krijgen in katholieke kringen. Het tijdschrift werd gedrukt op de persen van de drukkerij-uitgeverij Desclée-De Brouwer. Bethune had voor haar een neogotisch alfabet ontworpen en stond ook in voor de vormgeving van boekbanden en de verluchting van titelbladzijden en bladversieringen. Het titelblad van de Revue is een prachtvoorbeeld van neogotisch drukwerk. De typografie, de versierde initiaal en de randornamenten zijn een typisch neogotische vormgeving. Ook de hoofdstuktitels en onderschriften zijn voorbeelden van prachtige neogotische typografie.
Online: https://archive.org/search.php?query=revue%20de%20l%27art%20chr%C3%A9tien
Frans
Tijdschriften
Keywords: religieuze kunst