Ver Sacrum : Mittheilungen der Vereinigung Bildender Künstler Österreichs (ondertitel varieert: Mitteilungen ...). (Wien : Vereinigung Bildender Künstler Österreichs Secession, 1898)
Ver Sacrum was het meest toonaangevende Oostenrijkse tijdschrift uit het fin de siècle, en verscheen van januari 1898 tot oktober 1903. Het was de spreekbuis van de Weense Secession. Inhoudelijk wisselde het essays over kunsttheorie af met monografische artikelen, geschreven door Oostenrijkse en internationale auteurs. De vormgeving van het tijdschrift werd verzorgd door kunstenaars als Josef Hoffmann, Gustav Klimt, Koloman Moser en Otto Wagner. Hun aandacht voor grafische vormgeving maakte van Ver Sacrum een hoogtepunt in de Jugendstil, de tegenhanger van de Belgische Art nouveau. Ver Sacrum besteedde veel aandacht aan de internationale artistieke context. Belgische kunstenaars kregen hierbij een centrale rol toebedeeld: aan Fernand Khnopff en George Minne wijdde het tijdschrift zelfs afzonderlijke nummers. (bron: https://www.mskgent.be/nl/collectiestuk/ver-sacrum)
Online: Digitale bibliotheek Heidelberg: https://digi.ub.uni-heidelberg.de/diglit/vs
Https://bluemountain.princeton.edu/exist/apps/bluemountain/title.html?titleURN=bmtnabf
Https://www.belvedere.at/sites/default/files/media-directories/1898_versacrum_v16_72dpi.pdf
Duits
Tijdschriften
Keywords: Roller, Alfred; Khnopff, Fernand; Minne, George; Hoffmann, Josef; Klimt, Gustav; Moser, Koloman; Wagner, Otto; 19de eeuw; 20ste eeuw; Sezession; Wiener Sezession; art nouveau; Oostenrijk; Duitsland; Europa