Johann Sebastian Bach en de Italiaanse barok: alla maniera Italiana - Faas, Wim; Koopman, Ton 1944- (Soesterberg Aspekt, 2016)
"Het concerto, de triosonate, de cantate met zijn aria's en recitatieven. Al deze genre's zijn ontwikkeld in Italië. Als autodidact bestudeerde Bach werken van Italiaanse meesters. Hij bewerkte ze en voerde ze uit. Italiaanse invloeden, dikwijls afkomstig uit de in opkomst zijnde opera, brachten frisheid en virtuositeit in zijn muziek, maar ook dramatiek, zoals in de Matthäus Passion. In Johann Sebastian Bach en de Italiaanse barok wordt Bach tegen deze achtergronden belicht, en in verschillende rollen, zoals die van vader, broer, leraar, vriend en musicus. Net als in Dansen met Bach wordt in een mix van historische feiten en literaire fictie een levendig beeld van de grootste componist aller tijden. Voor hen die nog niet zo bekend zijn met Bach levert Alla maniera Italiana een originele kennismaking op, Bach-kenners daarentegen zullen verrassende nieuwe gezichtspunten ontdekken. Het boek wordt gecomplementeerd met een unieke serie korte portretten van Italiaanse componisten wiens composities Bach heeft bewerkt en veelal ook daadwerkelijk heeft uitgevoerd."-- Page 4 of cover.
Includes bibliographical references (pages 238-240).
Keywords: Bach, Johann Sebastian -- 1685-1750; 18th Century (1701-1800); Composer; Influence; Italy