Een muziekgeschiedenis der Nederlanden - Grijp, Louis Peter 1954-2016 (Amsterdam Amsterdam University Press-Salomé Utrecht Meertens Instituut Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis Kapellen Pelckmans, 2001)
In 2001 verscheen het indrukwekkende overzichtswerk Een muziekgeschiedenis der Nederlanden, waarin het veelzijdige muzikale leven in de Lage Landen vanaf de prehistorie tot aan de millenniumwisseling beschreven werd. Talloze specialisten uit Nederland en Vlaanderen werkten mee aan deze 'tour de force' en het boek oogstte vele lovende kritieken in de pers.Om ook de laatste jaren ook in kaart te brengen, schreven Louis Peter Grijp, Martine de Bruin, Mark Delaere, Lutgard Mutsaers, Stijn Reijnders en Emile Wennekes een aanvullende special op het bestaande boek. Aan de hand van het ijkjaar 2000 worden vier belangrijke ontwikkelingen en gebeurtenissen in de Nederlandse en Vlaamse muziek sinds 2000 belicht. Er is aandacht voor de gekte rond Idols en het ritueel van de televisietalentenjacht, en voor de begrafenis van André Hazes die de emotiecultuur rond het levenslied en de smartlap markeert. De komeetachtige opkomst van Ali B. wordt aangegrepen om de betekenis van de Nederlandstalige hiphop in kaart te brengen, terwijl de auteurs in de klassieke muziek een opmerkelijke toename signaleren in de belangstelling voor strijkkwartetten.
Includes bibliographical references and index.
System requirements for accompanying CD-ROM: Windows 95/98/ME/NT4/2000, Pentium 200 or higher; or MacOS 7.5/8/8.5/9, PowerPC G3 or higher.
Keywords: Past; Music history; Netherlands; Flanders (Belgium)