Het algemeen belang: Lof van de solidariteit - Petrella, Riccardo (Brussels VUBPRESS, 1997)
We besteden een derde van onze tijd aan eten, vrije tijd, bijscholing, hobby's, communicatie, mode en huisverfraaiing. Aan cultuur dus. Tegelijk bekijken we mensen met een andere cultuur soms met argwaan. We hebben allemaal radio, televisie, telefoon en internet, en zijn daardoor meer dan ooit op de wereld gericht. Toch wil de overheid ons nog meer laten participeren aan cultuur, omdat we anders verzuurde burgers worden. De overheid wordt daarbij geconfronteerd met allerlei nieuwe problemen: enerzijds zijn er de multiculturele eisen van de mondige cultuurconsument, anderzijds is er de groeiende roep naar een 'zuivere cultuur' vanuit extreem-rechtse hoek. Wat is de inbreng van cultuurmakers en kunstenaars in onze mediatieke wereld nog waard? Rik Pinxten houdt die tegen het licht aan de hand van enkele concrete kunstinitiatieven die op de grens zitten tussen hoogindividuele kunstproductie en publiek aanbod. Cultuurparticipatie is een recht, en in onze verstedelijkte regio worden kunst en cultuur misschien wel een cruciale toetssteen voor de democratie en de leefbaarheid in en van een multiculturele maatschappij.