Anthologie van muziekfragmenten uit de Lage Landen (middeleeuwen-renaissance) - Schreurs, Eugeen (Peer Alamire, 1995)
Deze anthologie is een rijk geïllustreerd boek met middeleeuwse en renaissancefragmenten die onder het stof vandaan gehaald zijn, uit archieven en bibliotheken in de Lage Landen. De hoofdzakelijk polyfone muziekfragmenten bevatten compositorische schetsen en didactische aantekeningen, alsook eenvoudige polyfonie en leisteenfragmenten. Al deze fragmenten verschijnen voor de eerste keer in een vierkleuren-facsimile. Een bijbehorende inleiding (Nederlands/Engels) plaatst de muziekfragmenten in hun historische context. Hun oorsprong en gebruikslocaties worden besproken. Deze anthologie onthult nieuwe onderwerpen voor musicologisch onderzoek en geeft muziekstudenten een visueel beeld van de vroege muzieknotatie.
Keywords: Middle Ages (500-1400); Renaissance (1400-1600); Manuscript