Concertgebouwcahier: Robert Schumann - Christiaens, Jan; Boucquet, Kristof; Bossuyt, Ignace; Maes, Francis; Van Hecke, Michaël (Ghent Borgerhoff & Lamberigts, 2010)
Robert Schumann (1810-1856) was een visionaire kunstenaar. Met een ongebreidelde vurigheid smeedde hij de muzikale conventies van zijn voorgangers om tot hij zijn visioen in perfect gave klanken kon vatten. Over deze romantische componist bij uitstek schreef Jan Christiaens samen met zeven Vlaamse musicologen en musici een toegankelijke gids. Schumanns oeuvre wordt er vanuit diverse hoeken belicht en in een ruimere cultuurhistorische en biografische context geplaatst. Hoewel de muzikale taal van Schumann de errfenis van zijn voorgangers verraadt, betreedt de componist nieuw territiorium, vooral op vlak van de muzikale vormentaal, de ritmische en harmonische vindingrijkheid. Dit cahier is met zijn diepgravende duiding en verhelderende illustraties een hebbeding voor elke muziekliefhebber, een boek dat het verlangen aanwakkert om de klankenwereld van Schumanns vertellende muziek te verkennnen.
Keywords: Schumann, Robert -- 1810-1856; 19th Century (1801-1900); Composer; Music criticism; Germany