Cyberspace odyssee - de Mul, Jos (Kampen Klement, 2003)
Met het ontstaan van de mensachtigen, meer dan vijf miljoen jaar geleden, begon de menselijke odyssee door ruimte en tijd. Dit boek handelt over de voorlopig laatste etappe van deze fascinerende reis: de ontdekking van cyberspace. In de afgelopen decennia is door de ontwikkeling van wereldwijde computernetwerken als het Internet een nieuwe ervaringsruimte ontsloten. Met de exploratie van deze nieuwe ruimte is echter ook een omgekeerd proces op gang gebrqcht: de kolonisatie van ons alledaagse leven door cyberspace. 'Cyberspace Odyssee' laat zien hoe onze wereld door de ontdekking van cyberspace verandert en wat de gevolgen zijn voor onze biologische en culturele identiteit. Hoe moeten we ons de voor cyberspace kenmerkende postgeografische ruimte en de posthistorische tijd voorstellen? Zal de steeds verdergaande intergratie van mens en computer resulteren in een superieure Cyborg, of glijdt de mensheid af tot het gedachteloze bestaan van de Homo zappens? De auteur van dit boek behandelt