Een eeuw van uitersten: De twintigste eeuw 1914-1991 - Hobsbawm, Eric; Abeling, André; Heesen, Martha (Utrecht Het Spectrum, 1994)
Van de verschrikkingen van de twee Wereldoorlogen naar de ongeëvenaarde welvaartsexplosie in de jaren daarna. In een pakkend betoog analyseert Hobsbawm niet alleen de loop van de recente geschiedenis. Hij wijst ook op de gevolgen en gevaren van de explosieve welvaartsgroei. Hij constateert natuurlijke, persoonlijke en sociale verarming zonder alternatieven, die zullen leiden tot een verontrustende samenlevingsvorm.Een eeuw van uitersten is een integrale geschiedenis van de 'korte twintigste eeuw' 1914-1991. Het biedt een analyse van de belangrijkste politieke ontwikkelingen, maar beschrijft ook op meeslepende wijze sociaal-economische en cultuurhistorische processen.Eric Hobsbawm is historicus en studeerde in Wenen, Berlijn, Londen en Cambridge. Hij was hoogleraar aan London University en aan de New School for Social Research in New York. Een eeuw van uitersten is een wereldwijde bestseller.
Keywords: 20th Century (1901-2000); History