Ethica: Ethica Nicomachea - Aristoteles 384-322 BC; Pannier, Christine; Verhaeghe, Jean (Groningen Historische Uitgeverij, 1999)
De Ethica Nicomachea (soms ook gespeld als 'Nicomachaea') is één van de werken van de Griekse filosoof Aristoteles. In dit werk lezen we over deugdenethiek, het menselijk karakter en welke rol deze twee spelen bij het vinden van geluk. Het werk bestaat uit tien boeken en neemt een prominente plaats in binnen het oeuvre van Aristoteles. De naam 'Nicomachea' is te herleiden tot diens zoon, Nicomachos. Hij zou het werk, gebaseerd als het was op aantekeningen van zijn vaders lezingen, voor uitgave geschikt hebben gemaakt. Een andere theorie verklaart de naam door Nicomachos eenvoudig aan te wijzen als degene aan wie het werk opgedragen werd