Filosofie van de nieuwe muziek - Adorno, Theodor W. 1903-1969; Harmelen, Liesbeth van (Nijmegen SUN, 1992)
Alleen de avant-garde onttrekt zich 'aan het dictaat van de winst over de cultuur'. Alleen 'moeilijke' muziek is in dit tijdsgewricht authentiek. Dat schreef de filosoof én componist Theodor Adorno in 1949.Theodor Adorno was behalve filosoof ook musicoloog en componist. Als een van de weinige filosofen in de vorige eeuw heeft hij uitgebreid over muziek gefilosofeerd. Zijn eerste belangrijke publicatie op dat gebied was 'Filosofie van de nieuwe muziek', dat in 1949 verscheen en door de bejaarde Thomas Mann hogelijk werd geprezen. Deze lof mag niet verhullen dat het een moeilijk boek is. Adorno ontvouwt zijn toch al ingewikkelde denkbeelden in een slecht-toegankelijke stijl. Gelukkig bestaat er in ieder geval een goede vertaling. (...) Afgezien van de algemene inleiding gaat het boek hoofdzakelijk over twee componisten, Arnold Schönberg en Igor Strawinsky.
Keywords: 20th Century (1901-2000); Avant-garde; Music philosophy and esthetics; Germany