Friedrich Nietzsche: Complete biografie - Janz, Curt Paul; Walraven, C. (Baarn Tirion, 1999)
Bij geen andere filosoof zijn leven en werk zo onlosmakelijk met elkaar verbonden als bij Friedrich Nietzsche. De auteur Curt Paul Janz is bij de samenstelling van deze complete, tweedelige biografie met grote nauwgezetheidd te werk gegaan en heeft alle mogelijke bronnen bij zijn onderzoek betrokken: van het Goethe- Schillerarchief in Weimar, de universiteitsbibliotheek en het staatsarchief in Bazel tot privé-collecties, persoonlijke ontboezemingen van mensen uit Nietzsches omgeving en de dagboeken van Cosima Wagner. Ondanks de omvang van deze biografie weet Curt Paul Janz een hoge mate van spanning te handhaven. De lezer leert niet alleen de persoonlijkheid van Friedrich Nietzsche kennen, maar ook de mensen uit zijn omgeving worden met grote levendigheid beschreven. Bovendien schildert Janz een helder beeld van het geestelijk klimaat en de politieke verhoudingen tijdens het leven van de filosoof. In het eerste deel van de biografie beschrijft de auteur de jeugd en studententijd van Friedrich Nietzsche en zijn tien jaar durende professoraat in Bazel. Het tweede deel beslaat de periode waarin Nietzsche zich vrijelijk met de filosofie bezighield, de periode waarin al zijn geschriften ontstaan zijn, zijn erkenning kwamen zijn tragische levenseinde.
Keywords: Nietzsche, Friedrich Wilhelm -- 1844-1900; 19th Century (1801-1900); Philosophy; Biography; Germany