De geschiedenis van de lelijkheid - Eco, Umberto 1932-2016; Boeke, Yond; Krone, Patty (Amsterdam Bert Bakker, 2007)
Lelijkheid en schoonheid zijn ogenschijnlijk elkaars tegengestelden en doorgaans is men van mening dat de definitie van het ene begrip volstaat om te weten wat het andere inhoudt. Maar de verschijningsvormen van de lelijkheid door de eeuwen heen zijn rijker en onverwachter van karakter dan men over het algemeen aanneemt. Aan de hand van uiteenlopende teksten en schitterende illustraties voert dit boek ons langs de verbazingwekkende, bijna drieduizend jaar oude geschiedenis van nachtmerries, gruwelen en liefde, een reis waar wanstaltige daden hand in hand gaan met roerende ui-tingen van compassie, waar afkeer van misvorming gelijke tred houdt met decadente extase en de meest verleidelijke schendingen van de klassieke canon. Duivels, gekken, gruwelijke vijanden, angstaanjagende geesten, walgelijke gedrochten en misvormingen die raken aan het sublieme, freaks en living deads: het is een enorme en vaak onverwachte iconografie. Het boek loopt over van het natuurlijk lelijke, het geestelijk lelijke, van asymmetrie, disharmonie en mismaaktheid. Het is zo'n opeenvolging van zwakte, banaliteit, toeval, willekeur, lelijkheid, weerzin, grofheid, gruwelijkheid, zouteloosheid, misselijkmakendheid, duivelachtigheid, smerigheid, onaangenaamheid, groteskheid, gemeenheid, vuiligheid, obsceniteit, abjectie, monstruositeit, gruwelijkheid, afschrikwekkendheid, weerzinwekkendheid, onsmakelijkheid, walgelijkheid, afstotelijkheid, onwaardigheid, laagheid, onbevalligheid en indecentie, dat de eerste buitenlandse uitgever die het onder ogen kreeg, uitriep: 'Wat is de lelijkheid mooi!'
Originally published by Bompiano, 2007
Keywords: Fine art; Esthetics; Cuckoo