Gestolen tijd - Andriessen, Louis 1939-2021; Zegers, Mirjam (Amsterdam Querido, 2002)
In 'Gestolen tijd. Alle Verhalen' is Louis Andriessen aan het woord over zijn eigen werk en alles wat daar direct, zijdelings of helemaal niet mee te maken heeft. Zo vertelt hij over zijn collega's en de ensembles die hij oprichtte. In een heldere stijl vertelt hij persoonlijke herinneringen en geeft hij toelichting bij meer abstracte muzikale onderwerpen. 'Gestolen tijd' bevat verder lezingen en interviews over zijn eiegn werk: vanaf 'De Staat', het stuk waarmee hij vijfentwintig jaar geleden het muzikale landschap deed kantelen, tot en met de laatste opera die hij met Peter Greenaway maakte, ' Writing to Vermeer'. Andriessen herstelt de anektdote in ere als belangrijk middel tot kennisoverdracht en roept meer vragen op dan hij beantwoordt.