Habermas: Een inleiding op zijn filosofie van recht en politiek - Heysse, Tim; Rummens, Stefan; Tinnevelt, Ronald (Kapellen Pelckmans, 2007)
De Duitse filosoof Jürgen Habermas is een van de meest invloedrijke intellectuelen van deze tijd. Hij is een van die zeldzame denkers die nog een filosofie presenteert die de meest uiteenlopende domeinen van het leven en samenleven omvat.Dit boek biedt een inleiding tot Habemas' politieke filosofie en tot zijn rechtsfilosofie maar legt ook uit hoe deze meer recente analyses verbonden zijn met de rest van zijn werk. Daarbij kiezen de auteurs voor een thematische en in zekere zin ook chronologische onderverdeling van zijn werk in drie delen. In het eerste deel gaan ze in op zijn epistemologie, zijn theorie van het communicatieve handelen en op de morele onderbouw van Habermas' discoursethiek. In het tweed deel analyseren ze zijn discourstheorie van het recht en de democratische rechtsstaat. In het derde deel verduidelijken ze het belang van Habermas' werk aan de hand van zijn standpunten over actuele politieke vraagstukken, zoals de toekomst van Europa, het multiculturalisme, de rol van de religie en de globalisering.