Hamlet en entropie: de twee culturen een halve eeuw later. Een pamflettair essay - Van Bendegem, Jean Paul (Brussels VUBPRESS, 2009)
In 1959 publiceert C.P. Snow zijn beroemde essay The Two Cultures waarvan de hoofdgedachte rond het curieuze probleem van de scheiding tussen alfa- en betawetenschappen draait (en dan hebben we het nog niet over de gammawetenschappen). Waarom ben je een cultuurbarbaar als je Shakespeare niet kent, maar is het perfect aanvaardbaar om niets te weten over de wetten van de fysica? In dit boek poogt filosoof Jean Paul Van Bendegem na te gaan waar we een halve eeuw later staan. Naar zijn idee is dat niet veel verder dan de positie die door Snow in 1959 werd uitgetekend en aangeklaagd.De relaties van de wetenschappers onderling, alfa, beta of gamma, het maakt niet uit, is nog steeds belabberd, maar de relatie met de zogenaamde "leek" is helemaal vertroebeld en aan een grondige herziening toe. De keuze viel voor dit werk op de pamfletstijl, bedoeld om te provoceren en een broodnodige discussie los te weken. Daarom is de tekst ook geschreven met de "leek" in het achterhoofd.De reeks Humanismen wil het denken over de hedendaagse condition humaine op een prikkelende en eigenzinnige manier stimuleren. Het begrip humanisme krijgt hier een zeer ruime omschrijving: respect voor de mens. In een hedendaagse context betekent dat respect en aandacht voor de mens in haar of zijn diversiteit en pluraliteit en voor de manier waarop individuen naar identiteit, zin- en betekenisgeving zoeken. Zowel theoretische beschouwingen als praktijkgeoriënteerde verhalen vinden hier hun plek. De reeks Humanismen komt tot stand onder begeleiding van Prof. Dr. Marc Van den Bossche van de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen, Vrije Universiteit Brussel.