Historische uitvoeringspraktijk? Elise Simoens in gesprek met twintig eminente stemmen uit de wereld van de oude muziek - Simoens, Elise (Gent Borgerhoff & Lamberigts, 2011)
Na de Concertgebouwcahiers over de componisten Händel, Brahms en Schumann, staat ditmaal niet het repertoire maar de uitvoering ervan centraal. Musicologe Elise Simoens interviewde twintig vooraanstaande musici over hun persoonlijk parcours in de wereld van de oude muziek. Het resultaat is een portret van de historische uitvoeringspraktijk als een meerstemmig universum, bevolkt door diverse figuren met uiteenlopende credo's maar met één gemeenschappelijke drijfveer: een oneindige nieusgierigheid naar de essentie en ontstaanscontext van muziek, vanuit een absoluut repsect voor de componist. Uit de interviews komen grote persoonlijkheden naar voren, die de retorische kracht van muziek hoog in het vaandel dragen en intens met hun publiek communiceren.Dit cahier biedt een unieke inkijk in de denkwereld en dageljikse praktijk van twintig musici die elk op hun eigen manier mee gestalte gaven aan de historische uitvoeringspraktijk zoals we die vandaag kennen.