Inleiding tot de metaphysica - Bergson, Henri 1859-1941; Vloemans, Antoon (The Hague Leopold, 1928)
Met zijn Introduction á la métaphysique uit 1903 presenteert de Franse filosoof Henri Bergson (1859-1940) een kennistheoretisch hecht, gefundeerde, metafysica, die nog steeds modern genoemd mag worden. Bergson ziet de wereld niet als optelsom van waargenomen objecten. Deze weerspiegelen slechts een bepaald gezichtspunt van waaruit de Werkelijkheid gefixeerd wordt. Bergson nodigt uit achter al de gefixeerde beelden de werkelijkheid zelf als proces te denken. Zijn filosofie benadrukt de noodzaak om de vaak uit het oog verloren samenhang tussen intuïtieve en intellectuele kennis te herstellen.
Originally published in 1903
Keywords: 20th Century (1901-2000); Philosophy; Phenomenology