Johannes Brahms - Vande Moortele, Steven; Bergé, Pieter; Boucquet, Kristof; Bossuyt, Ignace; Christiaens, Jan (Gent Borgerhoff & Lamberigts, 2009)
Samen met vijf andere musicologen schreef Steven Vande Moortele een toegankelijke gids over Johannes Brahms. Het oeuvre van de componist wordt er niet alleen systematisch per genre besproken, maar ook in een ruimere cultuurhistorische en biografische context gesitueerd. De auteurs gaan na wat Brahms van zijn directe voorbeelden Beethoven, Schubert en Schumann leerde en van oude meesters als Bach en Schütz. Bovendien analyseren ze hoe zijn even doorwrochte als verinnerlijkte muziek, niet minder dan de muziek van zijn tijdgenoot en zogezegde tegenpool Wagner, naar de toekomst vooruitwijst.
Keywords: Brahms, Johannes -- 1833-1897; 19th Century (1801-1900); Composer; Biography; Influence; Germany