Een kind keilt een steen over het water: opmerkingen bij de manier waarop kunst ontstaat - Mühleis, Volkmar (Leuven Acco, 2009)
Kunsttheoretici gaan bij de bespreking van hun onderwerp vaak uit van een interactie tussen vier factoren: de ruimte waarin kunst wordt getoond, het kunstwerk, de maker en de ontvanger. Meestal ziet men de activiteit van de kunstfilosoof als tegengesteld aan die van de kunstenaar: theorie versus praktijk, ontvanger versus maker. In het dagelijkse leven blijkt de communicativiteit van kunst echter niet in dat soort simpele tegenstellingen gevangen te kunnen worden. Van 2006 tot 2009 bespraken Parastou Forouhar, Michaela Melián, Maurice van Tellingen, Wim Catrysse en Angelo Vermeulen - kunstenaars - met Paul Cruysberghs, Herman Parret en Volkmar Mühleis - filosofen - en Annie Reniers - kunsthistorica - hoe zij tegen kunst aankijken. In dit cahier wordt verteld hoe de kunstenaars artistiek te werk gaan. Vervolgens wordt ingegaan op de gevolgen van hun werkwijze voor een kunstfilosofische benadering.VOLKMAR MÜHLEIS is docent filosofie aan Sint-Lucas Beeldende Kunst Gent.