Kleine methodologie voor ontwerpend onderzoek - De Jong, Taeke (Boom Meppel, 1992)
Sommige toekomsten kan men voorspellen, andere moet men ontwerpen. Dit leidt tot twee groepen methoden, twee taalspelen die zich respectievelijk op het kennen en kunnen, het waarschijnlijke en het mogelijke richten. Het tractaat Kleine methodologie voor ontwerpend onderzoek zoekt gemeenschappelijke grondslagen voor het ontwerpen en het klassiek wetenschappelijke, verklarende onderzoek. Zoals het begrip 'waarschijnlijk' gekoppeld is aan causaliteit, zo is 'mogelijk' gekoppeld aan voorwaardelijkheid. Voorwaardelijkheid is dan ook de grondslag van dit tractaat. Het tractaat plaatst 200 begrippen, zoals verzameling, variabele, toeval, structuur in volgorde van voorwaardelijkheid. Het geeft nauwelijks definities maar somt per begrip slechts de voorwaarden voor een definitie op. Het laat dus een grote vrijheid en stimuleert daardoor de exploratie van het mogelijke. Daarmee komen de grondslagen van de uitvindingen, apparaten, het ontwerpen en bouwen aan het daglicht.