Memo Barthes - Barthes, Roland 1915-1980; Hofstede, Rokus; Pieters, Jürgen (Nijmegen Vantilt, 2004)
Roland Barthes (1915-1980) had een bijzonder vermogen om in het dorre woud van de concepten persoonlijke fascinaties op het spoor te komen. Door de onnavolgbare mengeling van eruditie, stijl en politiek bewustzijn prikkelt zijn werk - literatuurbeschouwing, cultuurkritiek, essayistiek in de ruimste zin des woords - steeds weer nieuwe lezers. Roland Barthes is een postume tijdgenoot.Onder de titel Memo Barthes stelden Rokus Hofstede en Jürgen Pieters een boek samen over de intellectuele erfenis van Roland Barthes. Twaalf Nederlandse en Vlaamse auteurs reflecteren over de invloed van Barthes, onder het motto: 'Barthes, wat kunnen we er vandaag de dag nog mee?' In de geest van de meester hebben hun reflecties nu eens de vorm van persoonlijk getinte essays, dan weer van objectiverende beschouwingen. In het boek zijn bovendien negen vertaalde artikelen opgenomen, essays over literatuur, muziek, film, fotografie, taal en maatschappij, cultuur en engagement, die een beeld geven van Barthes' veelzijdige kritische activiteit.Memo Barthes bevat bijdragen van onder anderen Geert Buelens, Pol Hoste, Manet van Montfrans, Willy Roggeman en Jacq Vogelaar.Memo Barthes bevat ook vertalingen van negen kritische essays van Barthes.
Keywords: 20th Century (1901-2000); Philosophy; Literature; France