Het menselijk genie: Streven naar het ultieme in kunst en wetenschap door de eeuwen heen - Murray, Charles (Utrecht Het Spectrum, 2004)
Waarom zijn in sommige culturen of perioden meer grootse dingen tot stand gebracht dan in andere? Wie waren de grootste genieën van alle windstreken en wat hadden zij met elkaar gemeen? In dit boek wordt verslag gedaan van het uitmunten van de mens in kunsten en wetenschappen, van de Oudheid tot in de twintigste eeuw. Het biedt een panoramisch overzicht van alle toppen van prestatie, onderbouwd met ranglijsten, statistieken, chronologieën, kaartjes en tot een overtuigend geheel gemaakt door de pakkende tekst vol aansprekende voorbeelden, waarin alle aspecten van het onderwerp uitvoerig worden belicht en geanalyseerd.