Met open oren: Onderzoekend luisteren naar muziek - Reybrouck, Mark (Antwerpen Plantyn, 2007)
Met open oren in het kort Onderzoekend en probleemoplossend luisteren Uitdagende en stimulerende manier om met muziek om te gaan Alternatieve kijk op de technisch-muzikale scholing Onze oren zijn belangrijke vensters op de wereld. Ze zijn de eerste schakel bij het inschatten van de klinkende omgeving en ze leveren het ruwe materiaal voor elke verdere verwerking. Maar staan die oren altijd open? En als ze open staan, horen we dan ook alles wat we moeten horen? Is luisteren alleen het opendraaien van een aandachtsknopje of is er veel meer aan de hand?Met open oren gaat over onderzoekend en probleemoplossend luisteren. Het richt zich tot iedereen die zijn of haar omgang met muziek wil verfijnen zonder noodzakelijk terug te vallen op een technisch-muzikale scholing. In die zin wil het een alternatieve benadering aanbieden voor de muzikale leek die zich vaak verweesd voelt als het gaat om muzikale diepgang. Maar ook muzikaal geschoolde lezers kunnen heel veel inspiratie putten uit de manier waarop je als ongeschoolde luisteraar betekenis kunt leren geven aan de klinkende muziek.In Met open oren worden een 100-tal muzikale problemen voorgelegd. Ze vertrekken vanuit het inzicht dat alles wat we horen als een mogelijk probleem kan worden opgevat. Je kunt daarbij terugvallen op voorgekauwde problemen met kant-en-klare oplossingen, maar je kunt ook zelf bepalen wat je als probleem ervaart en dan op zoek gaan naar een mogelijke oplossing. Het is een uitdagende en stimulerende manier van omgaan met muziek die je toelaat om op een zelfstandige manier je muzikale kennis uit te bouwen. De eigenlijke klankervaring vormt daarbij het absolute uitgangspunt. Een klankervaring presenteert zich immers in haar volle rijkdom, maar de oren moeten dan wel open staan.