Muzenschemering: kunstwerken in een tijd van nostalgie en restauratie - De Visscher, Jacques (Kampen Klement, 2003)
Jarenlange omgang met kunst brengt met zich mee dat sommige films, muziekstukken en schilderijen in de levens- en wereldbeschouwing een belangrijke rol kunnen gaan spelen. Ze getuigen van een bijzonder aanvoelen van de wereld, ze inspireren levenswijzen, presenteren beelden en gestalten van het zelfverstaan, ze creëren een sublieme inbedding van onze levensloop, of ze brengen troost om het onbehagen aan te kunnen of zelfs te ontvluchten. Om zo'n rol te kunnen spelen moeten kunstwerken werkelijk iets met ons bestaan te maken hebben, zodat het de moeite loont zich ermee in te laten. In onze inspanning om bij bepaalde werken te verwijlen, ze te begrijpen en te interpreteren worden we soms ontgoocheld en ontmoedigd. Zeker de hedendaagse kunstproductie maakt het ons niet gemakkelijk en doet velen nostalgisch omzien naar eeuwenoude architectuur, literatuur, muziek en schilderkunst die duurzaam blijken te zijn. Beklijvende kunst voedt een beschouwelijkheid die we niet willen missen en zet aan
Keywords: 21st Century (2001-2100); Esthetics; Conservation and restoration; Belgium