Muziek OpSchrift: De wereld van de muzieknotatie - Berkel, Rob (Tilburg Skryption Boekenfonds, 2005)
In het Tilburgse museum voor schriftelijke communicatie Scrypton is tot en met 19 maart Muziek OpSchrift te zien. Daarbij is er in de vorm van een tentoonstelling, een boek en een Dag van de Muzieknotatie en diverse concerten, lezingen films en presentaties aandacht voor alle mogelijke en onmogelijke manieren om ongrijpbare, vluchtige muziek vast te leggen in schrift.In Muziek OpSchrift komen de meest uiteenlopende aspecten van het onderwerp aan bod, beginnend bij de muzieknotatie in het spijkerschrift en bij de Egyptenaren en de Grieken, via de middeleeuwse neumen tot en met de hedendaagse computernotaties.Ook het reproduceren van muziek via handschriften, drukken en via de pc komt aan bod, evenals diverse alternatieve notatiesystemen en niet-westerse notaties uit vooral het Midden- en Verre Oosten.Tot slot is er aandacht voor muziek in de beeldende kunst.Kern van deze presentatie zijn twee zeer grote grafische partituren, waarin muzieknotatie is verweven met beeldende kunst.