Naar levend model: De opkomst van Amerikaanse kunstenaars: Parijs 1867 - New York 1948 - Cohen-Solal, Annie (Amsterdam Meulenhoff, 2003)
'Hun presentatie is van een kinderlijke onbehouwenheid en doet in de context van onze oude beschaving denken aan een ongelikte beer in een balzaal. 'Parijs, 1 juli 1867. De Amerikaanse landschapsschilders die deelnamen aan de wereldtentoonstelling verwachtten unaniem applaus, maar werden door de Franse critici weggehoond. In dit schitterende panorama, waarin fascinerende schilders, collectioneurs, critici en industrie-magnaten optreden, beschrijft Annie Cohen-Solal vanuit haar unieke perspectief als wetenschapper, schrijver en cultuurkenner de revolutionaire omwenteling die maakte dat New York de plaats van Parijs innam als het artistieke centrum van de wereld.