Of Sponge, Stone and the Intertwinement with the Here and Now: A Methodology of Artistic Research - Wesseling, Janneke (Amsterdam Valiz Vis-à-vis, 2016)
Dit beknopte boek introduceert de notie van ervaring als belangrijkste concept binnen de methodologie van artistiek onderzoek. Janneke Wesseling traceert een genealogie van ervaring van William James, John Dewey en Alfred North Whitehead tot Brian Massumi en plaats dit in een theoretisch kader. Haar betoog is gebaseerd op de praktijk van artistiek onderzoek en de verwevenheid van denken en maken. Deze publicatie is een iets uitgebreidere versie van Wesselings inaugurele rede aan de Universiteit Leiden in september 2016.Janneke Wesseling (1955) is kunstcriticus en kunsthistoricus. Zij schrijft als kunstcriticus voor NRC Handelsblad en leidt daarnaast het doctoraal programma PhDArts aan de Universiteit van Leiden, waar zij in februari 2016 tot hoogleraar werd benoemd.
Keywords: Artistic research; Experience