Onder hoogspanning: muziekcultuur in de hedendaagse samenleving - Leman, Marc (Brussels VUBPress, 2003)
Nadenken over muziekcultuur leidt tot zeer uiteenlopende vragen en soms tot verbazend verrassende stellingnames. Onze samenleving is immers complex en de muziekcultuur is daar een afspiegeling van. Heeft muziek nog een toekomst? Welke moeilijkheden ondervindt de muziekindustrie in het tijdperk van internet? Wat is het nut van opera? Hoe onaangepast is muziekonderwijs? Wat is de rol van de componist, uitvoerder, musicoloog? ...In dit boek geven vooraanstaande componisten, dirigenten, musici, musicologen, sociologen en filosofen hun mening over de muziekcultuur in onze samenleving. Hun visies leiden soms tot tegenstrijdige standpunten, maar dat maakt dit boek juist zo boeiend en uniek.