De ontdekking van het weten: Een andere geschiedenis van de wetenschap - Kwa, Chunglin (Amsterdam Boom, 2005)
Sinds het beroemde boek van Dijksterhuis (De mechanisering van het wereldbeeld) verscheen in het Nederlands geen boek dat op zo'n voortreffelijke en toegankelijke wijze de geschiedenis van de wetenschapsbeoefening beschrijft. Kwa kiest een zeer origineel perspectief en verrijkt de lezer met tal van schitterende voorbeelden.De ontdekking van het weten heeft als uitgangspunt de verschillende stijlen van wetenschapsbeoefening die sinds de Oudheid zijn ontwikkeld: deductie, experiment, hypothese, taxonomie, statistiek en evolutie. Chunglin Kwa beschrijft de geschiedenis van wat mensen steeds onder 'waarheid' verstaan hebben en biedt tal van nieuwe inzichten. Van het deductivisme in Griekenland tot Copernicus, van de alchemie in de 17e eeuw tot aan het neodarwinisme: De ontdekking van het weten schept helderheid en boeit tot aan het slot over de hedendaagse wetenschappelijke vooruitgang.Een prachtig boek voor een ieder die zich interesseert voor cultuurgeschiedenis en wetenschapsfilosofie. Een uitstekende inleiding voor studenten in de geestes-wetenschappen. Een erg fraai boek om cadeau te doen.