Opera: De toekomst van een verleden - Thielemans, Johan (Leuven Kritak, 1991)
In dit boek speurt Johan Thielemans naar de wortels van de operavernieuwing. Hij behandelt de voorlopers, zoals Walter Felsenstein en John Christie, de grondlegger van het Festival van Glyndebourne. Hij schetst de situatie in België voor en na Mortier. Hij stelt ten slotte ook vragen over de toekomst van de operacultuur in België.