Prudens van Duyse: zijn leven en zijne werken - Micheels, Jan Jozef Matthijs 1831-1897 (Gent A. Siffer, 1893)
Prudens van Duyse was een prominent vertegenwoordiger van de generatie schrijvers die na 1830 de Vlaamse literatuur gestalte heeft gegeven. Hij was een uitzonderlijk productief dichter, filoloog, historicus, vertaler, improvisator en componist (het gekende lied Het loze vissertje is bijvoorbeeld van zijn hand).Hij had een zeer uitgesproken improvisatietalent, wat hem tot een beroemd gelegenheidsdichter maakte.Men noemt hem soms ook niet geheel ten onrechte- de laatste rederijker omwille van de talrijke (zon 42) eermetalen die hem in de talrijke dorpen en steden waar er rederijkerskamers waren, zeer geliefd maakten.Hij was lid of erelid van talloze literaire maatschappijen, had een uitgebreide vrienden- en kennissekring en toegang tot haast alle kranten, weekbladen en tijdschriften. Een substantieel deel van zijn drukke correspondentie was gericht aan bevriende dichteressen als Maria van Ackere-Doolaeghe uit Diskmuide, Louise Stappaerts uit Leuven, Petronella Moens uit Utrecht en Henriette Croiset uit Den Haag (met wie hij in 1830 als orangist naar Den Haag gevlucht was).Hij behoort tot een groep auteurs die de gezagswisseling in 1830 betreurden ( anderen waren J.F. Willems, Serrure, Snellaert, Stallaert, Blommaert, Doolaeghe, Johan Michiel Dautzenberg, Karel Lodewijk Ledeganck, Frans Rens, Frans Jozef Blieck), maar er zich van lieverlede (met uitzondering van Blommaert die toetrad tot de partij van de Gentse Orangisten) bij neerlegden.
Prudens van Duyse was a Flemish writer. He started his career a clerk of a notary, but afterwards studied law at the University of Ghent, where he graduated in 1832. In 1836, he became the archivist of the city of Ghent. He was a co-founder of the organization De tael is gansch het volk (E: language is the entire people) and was one of the pioneers of the Flemish movement. At the beginning of his literary career, he wrote so-called national poetry, but his actual debut was with the poem Lofdicht op de Nederlandsche taal, which he wrote in 1829. He published his best poems in Het klaverblad (1848) and in Nazomer (1859).
Bound in with 'Taal en Volkskarakter' by Levy
Ex libris Willemsfondsbibliotheek / Vrije Openbare Bibliotheek Sint-Kruis (Stamp)
Keywords: Van Duyse, Prudens -- 1804-1859; 19th Century (1801-1900); Literature; Biography; Flanders (Belgium)