Het putje van Milete: Essays - Hertmans, Stefan (Amsterdam Meulenhoff, 2002)
Toen Thales van Milete op een avond naar de sterren liep te kijken, viel hij pardoes in een kuil. Een Griekse vrouw die het zag, lachte de filosoof uit: 'Hoe kun je verwachten alles over de hemel aan de weet te zullen komen, Thales, als je niet eens kunt zien wat vlak voor je voeten ligt?'Hertmans (1951) is behalve dichter en prozaist schrijver van essays, verschillende aspecten van een schrijverschap. Dat is even veelzijdig als zijn belangstelling zoals die in deze bundel van essays van de afgelopen tien jaar uitgaat naar de poezie, architectuur, filosofie en politiek. En dat alles met kennis van zaken maar vooral gedreven door de wens te weten hoe de dingen in elkaar zitten. Een bundeling verbindt bovendien die gebieden. Aandacht voor details, zoals in het uitpluizen van teksten en dichtregels, wordt dan een aanvulling en concretisering van wat hij in grote, soms eeuwen omspannende lijnen traceert. De veelzijdigheid blijkt al uit de namen die aan bod komen, van Wittgenstein tot Sloterdijk, van Hugo Claus tot Peter Verhelst, Nederlandse en Vlaamse. En als het om Nederlandse architectuur en leefgewoonten gaat, maakt Hertmans dankbaar gebruik van zijn buitenlandse blik. Hij schuwt de eigen beleving bij dat alles niet, wat de eruditie nergens tot louter boekenwijsheid laat verstarren. Paperback; kleine druk.