De romantische orde - Doorman, Maarten (Amsterdam Uitgeverij Bert Bakker, 2004)
We leven nog steeds in de romantiek en het lukt ons niet ons daaraan te ontworstelen. Mensen verlangen ernaar zichzelf te zijn en ze verlangen naar roes en het exotische. De liefde is la grande affaire de la vie. We zijn gefascineerd door het verleden, wantrouwen wetenschap en techniek, geloven in de beloften van de kunst. Het romantisch nationalisme staat weer hoog op de agenda van de multiculturele samenleving en een verenigd Europa.