Het romantische verlangen: in (post)moderne kunst en filosofie - de Mul, Jos (Kampen Agora, 1991)
Mensen worden gekenmerkt door een onverzadigbaar verlangen de zin van hun bestaan te doorgronden en hun leven tot een harmonieus geheel te maken. Na het verlies van de evidenties van het geloofheeft dit verlangen in de moderne tijd andere beddingen gezocht. Vanaf de Romantiek laat zich een omvangrijke traditie onderscheiden, die aan de kunst het vermogen toeschrijft de verlangde eenheid te realiseren. Volgens de romantische kunstenaars en filosofen biedt slechts een esthetisering van het leven uitzicht op een harmonieus bestaan. Dit romantisch enthousiasme gaat gepaard met een tragisch besef van de uiteindelijke onvervulbaarheid van het verlangen naar eenheid. Daarmee loopt de romantische ervaring vooruit op de postmoderne twijfel en tronie met betrekking tot de 'maakbaarheid' van de harmonie.In dit boek wordt deze romantische ambivalentie vanuit verschillende perspectieven uiteengezet. In een veelstemmige dialoog met onder andere het werk van filosofen zoals Nietzsche, Freud, Heidegger. Haberrnas, Lacan, Barthes en Derrida, beeldende kunstenaars als Magritte en Stella, dichters als George en Achterberg en componisten als Schönberg, Cage en Reich wordt een verhelderend licht geworpen op het ambivalente karakter van onze huidige, tussen modernisme en postmodernisme oscillerende Cultuur.