Sergej Diaghilev: een leven voor de kunst - Scheijen, Sjeng (Amsterdam Bert Bakker, 2013)
De legendarische Rus Sergej Diaghilev (1872-1929) - oprichter van de vermaarde Ballets Russes in 1909 - behoort tot de invloedrijkste artistieke pioniers van de twintigste eeuw. Diaghilev was een artistieke visionair met een onbreekbare wilskracht, die het artistieke schokeffect tot zijn handelsmerk maakte. Sjeng Scheijen, slavist en specialist op het gebied van de Russische kunst van de negentiende en vroegtwintigste eeuw, schreef een overrompelende biografie, die in de Nederlandse en Engelse pers juichend werd ontvangen. Het boek werd door The Sunday Times verkozen tot een van de 'Best Biographies of 2009'.Recensie(s)Charmant, emotioneel, wispelturig, vastberaden, passioneel, hardwerkend, een dromer, doener, inspirator, visionair... al deze termen zijn toepasbaar op de legendarische Russische balletmeester Sergej Diaghilev (1872-1929), de oprichter van het Ballets Russes. De slavist Sjeng Scheijen (1972) verwerkte in deze biografie zijn vondsten uit archieven in Rusland, Amerika, Parijs en Londen. Dit levert een prachtig boek op dat een boeiend inzicht geeft in het leven van de man die een stempel drukte op ontwikkelingen in kunst en cultuur in Rusland, West-Europa en Amerika. Nijinsky, Mata Hari, Stravinsky, Pavlova, Picasso, Prokofjev, Tolstoj ('Een heilige, hij is werkelijk een heilige! We waren zo aangedaan dat we bijna huilden', schrijft Dhiaghilev als student over zijn ontmoeting met de schrijver) en nog vele anderen passeren de revue. Scheijen heeft een talent voor schrijven, hij brengt een wervelende tijd tot leven in een aanstekelijk, vlot geschreven boek met veel sappige details. Naast een aantal zwart-witfoto's bevat het boek tientallen fraaie portretjes de de kunstvrienden van elkaar maakten. Met literatuur/noten/register. Voor geinteresseerden in cultuurgeschiedenis, Rusland, ballet, theater en beeldende kunst. Redactie
Keywords: Diaghilev, Serge -- 1872-1929; Ballets russes; 20th Century (1901-2000); Ballet