Situation de la cornemuse et de ses techniques de jeu traditionelles spécifiques dans l'interprétation des musiques historiques et actuelles - Van Hees, Jean-Pierre (Leuven Hogeschool voor wetenschap & kunst, 2009)
Wie aan de doedelzak denkt, denkt meteen aan continuklank. Het is inderdaad rond dit geluidsidee dat de doedelzak is ontstaan. Omwille van deze eigenschap, zijn er op de doedelzak originele speeltechnieken ontwikkeld die ritmische effecten, frasering en nuances mogelijk maken en die het instrument een unieke rijkdom geven. Het onderzoek wordt gericht op de betekenis van continuklank in de muziekcultuur, op de plaats die de doedelzak als muzikaal medium inneemt in de West- en Centraal-Europese regio, alsook op de wijze waarop doedelzakspelers in het verleden de verschillende historische muziekgenres vermoedelijk, of al dan niet, hebben bespeeld. Het op elkaar betrekken van historische getuigenissen en levende traditionele gegevens kan nieuwe inzichten opleveren bij het reconstrueren van een historische muziekpraxis en nieuwe vooruitzichten bij het integreren van een instrument met continuklank in de moderne muzikale context.
Verhandeling aangeboden voor het bekomen van de graad van Doctor in de Kunsten Optie Muziek