Het subject en zijn onbehagen - Žižek, Slavoj 1949- (Amsterdam Boom, 1997)
Watbetekentdelacaniaansepsychoanalyse voor de filosofie? Zoals we van deze buitengewoon veelzijdige denker gewend zijn, komt een reeks van actuele en omstreden onderwerpen aan bod. Zo gaat hij een dialoog aan met een van de bekendste vertegenwoordigers van de hedendaagse cognitieve psychologie, Daniel Dennett. Op overtuigende wijze laat Ziiek zien dat het gedeconstructueerde subject van Dennett een grondslag behoeft:het subject van het onbewuste. De film'Wild at heart' van David Lynch komt uitgebreid ter sprake en de auteur neemt, Weliswaar met enige reserve, het op voor het omstreden boek'Hitlers gewillige beulen'van de Amerikaanse historicus Daniel Goldhagen. Ook analyseert Zdek het fenomeen van de cyberspace. Hij maakt een fascinerende vergelijking tussen de virtuele werkelijkheid en de multipele persoonlijkheidsstoornis en verkent de gevolgen van de virtuele werkelijkheid voor de moderne subjectiviteit.
Keywords: 20th Century (1901-2000); Philosophy; Subjectivity; Slovenia