Twee zielen: Gesprekken met hedendaagse filosofen - Groot, Ger (Amsterdam SUN, 1998)
Twee zielen bevat achttien gesprekken met filosofen die vertellen over de kernthema's in hun werk. Ze variëren van het raadsel van God (Gianni Vattino) tot de lof van het huwelijk (Julia Kristeva), van beschouwelijkheid (Cornelis Verhoeven) tot het heroische leven (Michel Onfray, Fernando Savater), van het belang van de literatuur (Richard Rorty, Paul Ricoeur) tot de geheime leegte van de democratie (Claude Lefort). Maar, zoals Hans-Georg Gademar in een van de gesprekken zegt, elke filosofische uitwisseling is tegenspraak en begrip tegelijk. En zo kan Charles Taylor in dit boek beklemtonen dat het samenleven van verschillende groepen compromissen vraagt, en Alain Finkielkraut volhouden dat tolerantie nooit de laatste waarde mag zijn. Zo kan Rene Girard erop wijzen dat elke redelijkheid tenslotte botst op geweld en rudiger Safranski spreken over het kwaad aks een onontkoombaar realiteit, terwijl Alvin Plantinga in diezelfde werkelijkheid een vingerwijzing ziet naar God, wiens bestaan voor hem onomstotelijk vaststaat. Twee zielen: die zijn in elk gesprek. En ze zijn niet altijd een van gedachte.
Keywords: 20th Century (1901-2000); Philosophy